Adio roaming de la 15 iunie!

Peste doar patru zile, oamenii din ţările membre ale Uniunii Europene îşi vor putea folosi telefoanele mobile pe teritoriul statelor din spațiul comunitar la aceleaşi tarife de care beneficiează și în ţara lor.

Taxele suplimentare pentru telefonie în afara țării devin istorie. Pentru a beneficia de roaming la tarife naţionale nu este necesară nicio înregistrare oficială. De la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus, implicit, în toate contractele de telefonie mobilă încheiate de operatorii ce oferă servicii de roaming.

Măsura vine după ce Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au decis ca tarifele de roaming să fie plafonate la 3,2 eurocenţi per minut pentru apeluri şi la 1 eurocent per SMS.

Încă din 2007, Comisia Europeană a făcut demersuri pentru reducerea tarifului la serviciile de roaming. Iar în 2013, acelaşi for a înaintat o propunere legislativă cu scopul de a elimina tarifele de roaming pentru cetăţenii care călătoresc periodic în UE.

Dacă este necesar, operatorii de telefonie mobilă le pot cere clienţilor lor să facă dovada reşedinţei sau a legăturilor stabile cu statul UE în cauză.
Totodată, furnizorii de servicii de roaming pot să aplice mecanisme de control pentru a detecta riscurile de utilizare abuzivă sau anormală a roamingului la tarife naţionale, dincolo de călătoriile periodice.

You May Also Like

Lasă un răspuns