Candidații la Congresul PSD

PSD se pregăteşte de o schimbarea radicală. După formula dorită de Liviu Dragnea, la congresul de sâmbătă, se vor alege 16 vicepreşedinţi regionali, dar vor rămâne fără funcţii mulţi dintre social-democraţii căzuţi în dizgraţie.

Deşi câţiva au cerut să se facă alegeri de sus până jos, adică inclusiv pentru funcţia de preşedinte,  Liviu Dragnea nu a agreeat ideea.

Social-democraţii din fiecare regiune vor vota separat şi vor alege câte un bărbat şi o femeie. Surse din PSD spun că votul pe regiuni a fost preferat unuia naţional deoarece astfel poate fi controlat mai uşor. În plus, li se blochează accesul mai multor vicepreşedinţi dintr-o singură tabără.

Doritorii îşi pot depune candidaturile până joi după-amiază. Până atunci, de la Bucureşti ar putea candida pentru posturile de vicepreşedinte primarul general Gabriel Firea şi edilul sectorului 5, Daniel Florea, preferat de Dragnea în locul lui Robert Negoita.

În regiunea de Sud Est, candidaţii acceptaţi de la centru ar putea fi Marian Oprişan şi deputatul Mirela Furtuna. În muntenia, Carmen Dan face tandem cu preşedintele filialei Argeş, Şerban Valeca.

În Moldova, preferaţi ar fi şeful de organizaţie de la vaslui, Dumitru Buzatu, şi senatoarea Doina Fedorovici. În Nord Vestul ţării, candidaţi ar fi şeful psd Maramureş, Gabriel Zetea şi primarul de la Negreşti Oas, Aurelia Fedorca.

În transilvania, social-democraţii l-ar putea alege vicepreşedinte pe ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, împreună cu deputatul Roxana Mînzatu.

În Oltenia, şefa de la muncă, Olguţa Vasilescu, împreună cu vicepriministrul Paul Stănescu, iar în vestul ţării vicepreşedinţi ar putea fi ministrul apărării, Mihai Fifor şi ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Din nouă formula de conducere ar dispărea Codrin Ştefănescu, dar şi Ecaterina Andronescu, care l-au criticat pe Dragnea. Totuşi, surse din partid susţin că Ecaterina Andronescu ar putea candida pentru postul de secretar general. Şi Nicolae Bănicioiu ţinteşte postul de preşedinte executiv, pe care îl râvneşte şi Niculae Bădălău.

“Eu sper totuşi să nu trecem la numiri şi să mai existe democraţie în partid adică să admitem candidaturi”, a declarat Bănicioiu.

Funcţia de preşedinte PSD nu va fi discutată în niciun fel sâmbătă. Asta deşi unii PSDisti au cerut vot de sus până jos. Argumentul lor a fost că însuşi preşedintele, când a cerut organizarea congresului, a vorbit şi despre reconfirmarea mandatului. Sâmbătă, social-democraţii vor adopta şi o rezoluţie pe tema justiţiei.

Sursa: Pro TV

You May Also Like

Lasă un răspuns