Cine este Jelena Ostapenko, marea surpriză de la Roland Garros

La numai 20 de ani, Jelena Ostapenko a câștigat, sâmbătă, finala de la Roland Garros în fața Simonei Halep, devenind marea surpriză a tenisului mondial. Cele două sportive nu se mai confruntaseră niciodată până acum, la niciun turneu de tenis. 

Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, adversara Simonei Halep în finala French Open, este, la cei 20 de ani împliniţi joi, cea mai tânără sportivă care ajunge în ultimul act la Roland Garros din 2007, după Ana Ivanovici. Este totodată şi prima jucătoare din 1983 care nu era cap de serie și care a ajuns în finala pe care, de altfel, a și câștigat-o. Letona era totodată și jucătoarea cel mai slab clasată care va disputa finala RG, de la introducerea ierarhiei WTA computerizate, în 1975. Cu toate acestea, a dărâmat toate statisticile și s-a impus în fața mai experimentatei Simona Halep.

Jelena Ostapenko s-a născut la 8 iunie 1997, la Riga. Tatăl ei a fost fotbalist, iar mama ei a îndrumat-o către tenis, când Jelena avea 5 ani. Câştigătoare la Wimbledon, la juniori, în 2014, Ostapenko este profesionistă din 2012, intrând în Top 100 WTA în 2015.

Ea nu avea niciun trofeu la simplu în circuitul WTA, dar se afla deja la a patra finală. A mai jucat în ultimul act în 2015 la Quebec, în 2016 la Doha şi în acest an la Charleston. Înainte de a ajunge în finala de la Roland Garros, Ostapenko a atins cea mai înaltă fază la un Grand Slam, turul al treilea, la Australian Open, în acest an, performanţă care i-a adus şi cel mai bun loc WTA din carieră, 33.

Jelena Ostapenko are două victorii obţinute în faţa unor jucătoare din Top 10 WTA. În 2015, în turul I la Wimbledon, letona, locul 147 atunci, a învins-o, cu 6-2, 6-0, pe spaniola Carla Suarez Navarro, care ocupa locul 9 WTA. Anul trecut, în optimile turneului de la Doha, Ostapenko, locul 88 WTA, a învins-o pe sportiva cehă Petra Kvitova, locul 8 WTA în acel moment, cu 5-7, 6-2, 6-1.

 Ostapenko are două titluri la dublu, în acest an, la Sankt Petersburg, în echipă cu poloneza Alicja Rosolska, şi la Stuttgart, cu americanca Racquel Atawo. În septembrie 2016, Ostapenko a făcut pereche la dublu, la turneul de la Wuhan, chiar cu adversara ei de sâmbătă, Simona Halep. Ele nu au jucat decât 26 de minute în turul I, pentru că letona a lovit-o cu o minge în ureche pe Halep, care a fost nevoită să abandoneze.

„A fost un schimb lung de mingi. Eu şi Mattek-Sands eram la fileu. Ostapenko a vrut să lovească mingea cu reverul sau cu dreapta, nu sunt sigură. Eram cu privirea înainte. M-a lovit chiar aici (n.r. – în partea stângă a capului). M-a lovit cu mingea care avea cam 150 de kilometri pe oră. Am fost ameţită la început, dar apoi mi-am revenit. Simt durere şi acum în toată zona, dar e ok. Am fost la mai mulţi medici, chiar şi azi-dimineaţă. Dar am dormit bine azi-noapte şi asta m-a ajutat”, a declarat după meci jucătoarea română.

Ca stil de joc, Jelena Ostapenko pune în practică un singur plan, să fie foarte agresivă tot timpul, să lovească tare orice minge, să o trimită către colţurile sau liniile terenului. Ea loveşte bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul. Punctele ei slabe sunt reprezentate de un serviciu al doilea „penalizabil” şi de numărul mare de erori neforţate, comise în urma jocului ei riscant, avântat.

La actuala ediţie a turneului de la Roland Garros, înainte de meciul cu Halep, ea a dat 245 de lovituri câştigătoare, 50 numai în meciul din semifinale cu Timea Bacsinszky. Erorile neforţate au fost mai multe, 45 numai în semifinale. Mingea lovită de ea cu dreapta a atins la RG în medie 120 de kilometri pe oră, mai mult decât cea lovită de liderul ATP, Andy Murray, 117 kilometri/oră.

„Întotdeauna joc agresiv şi încerc să lovesc mingea când am ocazia. M-a ajutat probabil să câştig azi (n.r. – cu Bacsinszky). Reverul este lovitura mea favorită, dar am lucrat şi la lovitura de dreapta şi cred că arată bine acum. Cred că am mai multă încredere în forehand-ul meu acum”, a afirmat Ostapenko.

 

 

 

You May Also Like

Lasă un răspuns