Cod portocaliu de furtuni

Este cod galben în toată țara, iar vremea s-a stricat în mai multe regiuni.

 

Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp, avertizează meteorologii.

În București, intervalul critic va fi de miercuri de la ora 20 până joi, la ora la 3 dimineaţa. Autoritățile locale au anunțat că școlile din Capitală vor fi închise începând cu ora 17.00.

O altă preocupare a edililor sunt panourile şi copacii care ar putea fi doborâţi de vânt. S-au cerut verificări, inclusiv pentru stâlpii de electricitate.

Conform ANM, în Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20:00 şi 3:00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

Avertizarea este valabilă până joi, ora 21.00.

În unele județe fenomenele vor fi mai serioase, motiv pentru care va fi cod portocaliu. Intră în vigoare la ora 16.00 în Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița. Autoritățile sunt în alertă. Patru mii de militari, medici şi pompieri sunt pregătiţi să intervină în toată ţara unde este cazul. Elevii sunt puşi şi ei la adăpost. Sute de şcoli se închid mai devreme, înainte să înceapă urgia.

Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis dascălilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună. Şi şcolile din Vrancea s-au închis de la ora 15.00, în timp ce autorităţile din Buzău anunţă că se fac în continuare ore. 

În Teleorman, cursurile s-au încheiat la ora 14.00, iar în Giurgiu elevii au plecat spre case de la ora 15.00. În București și Ilfov, școlile se vor închide la ora 17.00.

You May Also Like

Lasă un răspuns