Controale în toate piețele din țară. Se verifică proveninența și calitatea legumelor și fructelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va verifica în perioada următoare toate pieţele agroalimentare şi en gross din Bucureşti şi din municipiile din toate judeţele, aceste acţiuni având un caracter permanent, a anunțat ministerul. Oficialii precizează că acţiunea are loc în vederea întăririi ordinii şi disciplinei în toate pieţele agroalimentare din România dar și pentru informarea corectă a populaţiei cu privire la provenienţa şi calitatea legumelor şi fructelor. 

Ministerul vrea să vadă, în cadrul acestor controale, că este indicată corect provenienţa tuturor cantităţilor de legume şi fructe expuse la comercializare prin afişarea localităţii de producţie din România sau a ţării de provenienţă pentru produsele din import. Vor fi sancționate  substituirile de origine a tomatelor, castraveţilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc. Comercianții din piețe trebuie să demonstreze legalitatea deţinerii atestatelor precum şi a modului de eliberare a acestora de către primării;

Autoritățile mai verifică dacă există spaţiu delimitat şi marcat distinct, de minim 40% pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice în toate pieţele agroalimentare din România. Comercianții trebuie să informeze consumatorii privind originea şi caracteristicile produselor pe care le achiziţionează.

Astfel de verificări se desfăşoară permanent în baza unei tematici de control aprobată de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

26 de amenzi date în urma controlului în Piața Obor din Capitală

În cadrul unui control recent desfăşurat în Piaţa Obor din Bucureşti s-a constatat că există în continuare nereguli în activităţile de comercializare a produselor agroalimentare în special legume şi fructe. Astfel, ministerul a constatat că produsele expuse pe mese în vederea comercializării nu aveau în marea lor majoritate indicată corect originea la produsele autohtone sau din import, pe multe mese se comercializau ,,la grămadă’’ atât produse autohtone cât şi produse din import. În plus, producători agricoli autohtoni persoane fizice erau dispersaţi în mai multe zone din piaţă sau intercalaţi printre comercianţi.  135 de atestate eliberate cu încălcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de către primăriile din judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Vrancea, Suceava şi Călăraşi.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale constând în amenzi, iar administraţia pieţei a primit avertisment scris şi termen de remediere a tuturor deficienţelor. Ministerul spune că va relua controlul în Piața Obor.

You May Also Like

Lasă un răspuns