Cum justifică Raluca Turcan numirile de la BNR, CNSAS, Curtea de Conturi și ANRE

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că Eugen Nicolăescu a fost propus viceguvernator la BNR, Sulfina Barbu – membru în CNSAS, Anca Boagiu – preşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi şi Teodor Atanasiu – membru în Comitetul ANRE pe baza profesionalismului, reprezentativităţii politice şi a echilibrului în partid.

„Primul principiu şi criteriu este acela al profesionalismului, adică să fie oameni care să respecte legea în vigoare cu condiţiile de profesionalizare existente. A doilea este acela al reprezentativităţii politice, adică să fie persoane publice cu un profil politic pronunţat, pentru că este foarte important să avem această provocare pentru PNL ca în interior să ne formăm specialişti. Dacă vom apela în permanenţă la soluţii de avarie din afara partidului înseamnă că nu mai există motivaţia pentru membrii de partid să se specializeze, să se profesionalizeze şi să încerce să răspundă unor criterii de performanţă pentru a fi prezenţi în acele instituţii. Plecând de la aceste principii, la care am adăugat principiul echilibrului în partid, astfel încât să fie mulţumiţi cu această decizie cât mai mulţi colegi, am ajuns la varianta ca doamna Sulfina Barbu să fie propunerea PNL pentru CNSAS, ca dl Eugen Nicolăescu să fie propunerea PNL pentru funcţia de viceguvernator al BNR, ca doamna Anca Boagiu să fie propusă în conducerea Curţii de Conturi şi ca dl Teodor Atanasiu să fie membru în Comitetul ANRE”, a afirmat Turcan, după Biroul Politic Naţional al PNL, potrivit agerpres.ro.
Ea a afirmat că această decizie este perfect democratică şi statutară.

„Acum cu acuzaţiile de încălcare a statutului depinde de unde vin, dacă ele vin de la persoane care până acum asta au făcut înseamnă că sunt în cunoştinţă de cauză. Eu fac parte din acea categorie de oameni politici care citesc statutul şi în litera Statutului această procedură pe care noi am propus-o, care să răspundă şi unei decizii politice asumate, dar şi profesionalizării, este perfect statutară. I-aş sfătui pe colegii mei amatori de cancanuri sau declaraţii hazardate în spaţiul public să-şi cumpănească foarte bine cuvintele şi să înţeleagă că nu poţi să stai cu Statutul în braţe toată ziua în condiţiile în care până acum a fost aleatoriu sau un şerveţel cu care te-ai şters pe mâini. Statutul partidului trebuie să ajungă să devină carte de căpătâi pentru orice acţiune politică a PNL. Faptul că am solicitat tuturor organizaţiilor în teritoriu să transmită propuneri, faptul că am analizat cu maximă atenţie CV-urile, că am negociat cu forţă cu PSD şi am obţinut patru poziţii pentru PNL, în condiţiile în care PSD anunţa că nu doreşte să lase nicio funcţie PNL, arată deja o deschidere spre care PNL nu a visat până acum”, a arătat Turcan.

Întrebată dacă a purtat negocierea cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu aceste funcţii, ea a spus că au fost discuţii la toate nivelurile.

„Negocierea înseamnă discuţii, discuţii multe pe toate canalele, pentru că ar fi fost extrem de îngrijorător pentru România să nu respecte niciun fel de algoritm parlamentar, niciun fel de reprezentare parlamentară pe care PNL o are în continuare de 20%. Nu am spus ‘nu’ niciunei întâlniri sau discuţii private sau instituţionale cu toţi cei care ar fi putut să asigure prezenţa PNL cu oameni buni în aceste instituţii”, a menţionat liderul PNL.

Turcan a susţinut că, în cazul în care funcţiile nu ar fi fost împărţite, s-ar fi ajuns la un precedent periculos.

„Poate (n.r. – social-democraţii) au fost impresionaţi de un precedent periculos pe care ar fi putut să-l instituie, un precedent care nu este sănătos şi care a fost folosit şi de alte conduceri în partidul nostru şi care nu face bine, pentru că un partid nu este veşnic la guvernare, nu este veşnic nici în opoziţie, ciclurile politice se schimbă şi cred că trebuie să existe un dialog”, a conchis preşedintele interimar al PNL.

You May Also Like

Lasă un răspuns