Cum scapă Putin de dușmanii politici

Vladimir Putin pare să fi găsit metoda de a scăpa din cursa pentru alegerile prezidențiale de cel mai important opozant al său. Un tribunal din Rusia a confirmat condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi.

Apelul lui Aleksei Navalnîi a fost respins de tribunalul regional din Kirov (900 km est de Moscova), cel care l-a găsit vinovat la începutul lui februarie de deturnarea în 2009 a circa 400.000 de euro în dauna unei societăți publice de exploatare forestieră, pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

În același timp, comisia electorală centrală a avertizat deja că verdictul de miercuri l-ar putea împiedica pe bloggerul anticorupție să-și pună în practică intenția de a candida la scrutinul prezidențial de anul viitor.

„Un cetățean rus nu are dreptul de a participa la alegeri dacă a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte grave și dacă pedeapsa nu a fost executată integral până în ziua scrutinului”, a declarat pentru agenția TASS Maia Grișina, o înaltă oficialitate din cadrul Comisiei, citat de Agepres.

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a dat asigurări pe Facebook că decizia tribunalului ‘nu are efect’ asupra candidaturii opozantului.

Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa, fie ea cu suspendare sau nu.

Aleksei Navalnîi a fost deja condamnat în acest dosar la aceeași pedeapsă în 2013. În februarie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a considerat însă această decizie ‘arbitrară’, estimând că există temeiuri puternice de a crede că inculparea și condamnarea au fost ‘de natură politică’.Curtea Supremă a Rusiei a anulat în noiembrie condamnarea inițială și a retrimis dosarul la tribunalul de primă instanță.

You May Also Like

Lasă un răspuns