Cum şi-a ASCUNS, Gabi MUTU un apartament de 320.000 de euro?

Mutu este unul dintre cei mai bogati primari din Bucuresti. Acesta a susţinut pe proprie răspundere că nu deţine vreo locuinţă, în declaraţia sa de avere din 2008, în ciuda faptului că domiciliul de lux aparţinând soţiei sale, măsurând 548 de metri pătraţi a fost trecut până în anul 2009 sub numele unui srl aflat sub controlul primarului Gabriel Mutu.

După 2009, imobilul de lux a fost înregistrat în cadrul unui alt srl pe care îl administrează soţia sa.

Prima declaraţie de avere făcută în 2008 pe cand era parlamentar, arată că singura locuinţă a acestuia este un imobil de pe strada Elena Văcărescu. Mai mult, nici în următoarele declaraţii de avere, din 2009 şi 2010 nu figurează înregistrată vreo proprietate a familiei, dar Claudia Mutu, soţia sa avea recunoscut la acea vreme un apartament situat pe Bulevardul Preciziei, nedeclarat însă ca domiciliu.

Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, după datele oficiale din actele de identitate, soţia lui Gabriel Mutu locuieşte într-un bloc luxos de pe strada Grigore Gafencu din Sector 1, din apropierea parcului Herăstrău, care măsoară 548 de metri pătraţi. Este vorba despre un apartament de tip penthouse, trecut până în anul 2009 sub numele srl-ului controlat la acel moment de Gabriel Mutu, acţionar majoritar cu un procent de 98%.

 

Gabriel Mutu se reteage din firmă, cesionându-şi acţiunile firmei MG Development Corporation, în baza Hotărârii nr. 1 data în 19 august 2009 a Adunării Generale a Asociaţilor din cadrul firmei Leader Magic. De precizat că firma către care Mutu îşi cesionează acţiunile este controlată tot de acestal şi administrată de soţia sa. Pe scurt, seatorul Gabriel Mutu îşi trece apartamentul de pe numele firmei controlate de el pe firma soţiei sale. În acelaşi timp, în august 2009, MG Development Corporation majorează capitalul social al firmei Leader Magic cu un aport în natură, în valoare de 1.345.000 de lei, echivalentul a 320.000 de euro, compus din imobilul de pe strada Gigore Gafencu şi garajul locuinţei. Firma MG Development Corporation  a fost înfiinţată în 2008, având ca acţionari pe Gabriel Mutu şi omul e afaceri Cătălin Iordăchescu, care iese din srl după numai o lună, lui Mutu rămânându-i un procent de 98%, trecând restul de 2% în contul soţiei sale. Mai târziu, în august 2009 când apartamentul soţiei sale iese de sub controlul MG Development Corporation, Gabriel Mutu controlează acţionariatul societăţii. În aceeaşi perioadă, Mutu se retrage din MG D. C. În urma aprobării transferului apartamentului în care locuieşte şi îşi cesionează acţiunile firmei numele altei firme – Leader Residential Concept – administrată de soţia sa, deţinut printr-o altă firmă a familiei.

 

Drept consecinţă a tuturor acestor schimbări, Leader Residential deţine un procent de 99,99% din firma care a cedat apartamentului Claudiei Mutu, iar aceasta rămâne cu 0,01%.

 

Gabriel Mutu, tranzacții cu offshore-uri din Panama și Seychelles

Gabriel Mutu (născut în 1969), a făcut cel puțin trei tranzacții pe pe un cont secret din Panama și un transfer în Seychelles. Ambele state sunt considerate paradisuri fiscale pentru că proprietarii banilor sunt anonimi, iar proveniență averilor nu trebuie declarată. În trei dintre aceste tranzacții, parlamentarul a vândut acțiuni de la firme unde era acționar, iar într-o altă situație a luat de la un offshore participații de la un srl din Romania.

 

Printre legăturile dintre societatea de tip căsuță poștală și senatorul PSD a fost și una directă, de cedare și primire de acțiuni ale unor srl-uri autohtone.

 

PRIMA TRANZACȚIE. În anul 2008, Gabriel Mutu achiziționează 30% din acțiunile firmei Grand Apartements Grup de la Darval Investment SA Panama. Mandatarul acestei firme este Raluca Petcu, o cunoscută a senatorului și a lui Bogdan Cătălin Iordăchescu. Acesta din urmă este un important investitor imobiliar, dar și unul dintre acționarii caselor de amanet Tezaur. Iordăchescu are ca partener în cadrul afacerii cu amanet pe același offshore din Panama, Darval Investment SA. În cadrul afacerii, Mutu mai ia 10% din acțiunile Grand Apartements Grup de la aceeași Raluca Petcu și Cristian Octavian Paicu.

Firma nu prea a avut activitate, având un singur angajat, iar din raportările la Ministerul de Finanțe reiese că anual, între 2010 și 2012, au circulat bunuri sau sume de bani cu o valoare de un milion de lei. Firma a reușit să acumuleze, înainte de a fi închisă, în 2012, datorii de peste 1,4 milioane de lei.

 

A DOUA TRANZACȚIE. Iordăchescu și Mutu sunt la rândul lor doi apropiați și parteneri de afaceri. Cei doi au fost asociați la International Building Construct până în anul 2008, când actualul candidat de la Sectorul 6 a ieșit din acționariat. El a pasat cele 0,7% din acțiuni către aceeași companie de tip căsuță poştală din Caraibe.

 

A TREIA TRANZACȚIE. La începutul lui 2009, luna ianuarie, Mutu mai face o tranzacție cu contul din Panama. Senatorul își vinde acțiunile de la Romconsulting Properties, unde era partener cu același Iordăchescu, tot către Darval Investment SA.

 

A PATRA TRANZACȚIE. Gabriel Mutu nu s-a mărginit să facă afaceri cu offshore-uri de pe continentul american, aşa că a vândut niște acțiuni și la o companie căsuță poştală din Insulele Seychelles, din apropierea coastelor continentului african. La mijlocul lui 2009, parlamentarul cedează 99,375% din acțiunile de la Leader Rezidențial Concept către Vantec Business Ltd. din Seychelles. Mandatarul acestui offshore este Petre Marinescu (născut în 1974). Aici mai trebuie amintit că cel de-al doilea asociat al Leader Rezidențial Concept este Claudia Mutu, soția parlamentarului.

 

Chiar dacă primarul susține că nu știe cine se află în spatele celor două căsuțe poștale, reprezentanții celor doua offshore-uri implicate în tranzacții cu Gabriel Mutu, Raluca Petcu (Darval Investment SA Panama) și Petre Marinescu (Vantec Business Ltd Seychelles) sunt la rândul lor doi parteneri cu o afacerea chiar în domiciliul candodatului de la Sectorul 6.

Cei doi, Petcu și Marinescu, sunt asociați în cadrul srl-ului din București, Pro Imob Serv. Sediul acestei societăți a fost apartamentul cu nr. 20 dintr-un bloc de pe strada Elena Văcărescu din Capitală. În același apartament își are domiciliul trecut și Gabriel Mutu.

 

Parcul Moghioroș, reabilitat cu 16 milioane de euro, arată deplorabil

După doi ani de la redeschidere și o investiție de 16 milioane de euro, Parcul Drumul Taberei (Moghioroș) arată deplorabil.

Toate aparatele de fitness sunt rupte sauau părți lipsă, gardul înalt de sârmă ce împrejmuieşte terenurile este rupt în numeroase zone, suprafaţa de pe terenuri este scorojită complet, de plasele de la porţi nici nu mai are rost să discutăm. Amatorii de baschet vor constata că niciunul din panouri nu mai are inel iar pentru aceia care doreau să încerce o partidă de volei, din păcate, nu mai pot ridica fileul pentru că unul din stâlpii de susţinere a dispărut. Ajungem și la mesele de ping pong unde fileurile din sârmă au fost rupte complet sau strâmbate

Iar acestea nu sunt singurele probleme. În parc se irosește apa, pentru că robineții sunt stricați, iar toaletele pecologice au rămas fără uși. „90% din ele nu mai au ușă”, precizează el.

De asemenea, podul, principalul punct de atracţie, este spart din loc în loc, iar protecţia balustradei este deteriorată și cu porţiuni care lipsesc, lăsând geamul expus.

Modernizarea parcului a costat 75 de milioane de lei, bani europeni. Primăria Sectorului 6 a contribuit cu puţin peste un milion de lei.

De altfel, Curtea de Conturi a arătat într-un raport din 2016 că reamenajarea Parcului Drumul Taberei este un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi, deoarece, nu numai că nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, ci au fost distruse în totalitate și investițiile anterioare de peste trei milioane lei.

Investiţia din Parcul Moghioroş este cea mai mare de acest fel făcută în București și singura finanțată din fonduri europene.

 

 

You May Also Like

Lasă un răspuns