Curtea Supremă: Stenograme modificate de SRI în dosarul în care a fost arestat Hrebenciuc

Anchetele DNA făcute cu ajutorul SRI, desfiinţate de judecători. O adevărată bombă se regăsește în motivarea Curții Supreme prin care a fost trimis înapoi la DNA dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Potrivit magistraților, SRI  a manipulat și modificat stenogramele în baza cărora au fost arestați prințul Paltin Sturza, Viorel Hrebenciuc sau Ioan Adam, informează B1 TV.

Dosarul prin care au fost arestați foștii parlamentari Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc a fost făcut pe baza unor stenograme modificate de SRI. Asta reiese din încheierea dată de judecătoarea Francisca Vasile, de la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care dosarul a fost retrimis la DNA.

De pildă, sintagma folosită de Paltin Sturza „faza a doua” a devenit în transcript „șpaga a doua”. Paltin Sturdza și avocații săi au identificat nu mai puțin de 1.000 de astfel de alterări în interceptări, după ce au confruntat transcripturile din rechizitoriu cu înregistrările făcute de prinț, confiscate la percheziții.

”În ceea ce privește amploarea sau cantitatea erorilor incluse în transcrierile certificate, judecătorul constată că în procesele verbale sunt multiple erori, petenții invocând aproximativ 1.000 în 19 procese verbale (484 clipuri, video sau audio). De asemenea, se constată că în cuprinsul ordonanțelor au fost analizate numai o parte dintre aceste erori. În ceea ce privește natura erorilor se pot identifica: înlocuiri de cuvinte; omisiuni de replici, cuvinte, sintagme; introducere de cuvinte, sintagme ori chiar propoziții întregi; amalgamarea interlocutorilor ori replicilor; modificarea sensului prin semne de punctuație”, a constatat judecătorul la Camera preliminară a Curții supreme, potrivit Luju.ro.

Conform magistratului, modificarile facute au afectat grav ancheta.

”Astfel, susținerea că sintagma ‘șpaga a doua’ are aceleași consecințe și înțeles în cadrul procesului penal ca și sintagma ‘faza a doua’ este nefundamentată. Sintagma ‘șpaga a doua’ nu numai că are legătură cu obiectul material al infractiunilor imputate petenților, dar are și amplitudinea de a constitui un probatoriu direct, util și eficient în raport cu acuzația, elemente ce lipsesc în situația sintagmei ‘faza a doua’. (…) Greutatea acestor alterări face inutilă examinarea altora similare”, mai arată cei de la Luju.ro.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde proveniența banilor.

You May Also Like

Lasă un răspuns