Descoperire de proporţii în peştera Scărişoara, unde se află cel mai mare gheţar subteran din lume

Nucleele din gheaţă extrase dintr-un gheţar din Transilvania oferă informaţii importante despre modificările climatice din ultimii 10.000 de ani.Cercetătorii susţin că descoperirea ar putea dezvălui cum s-a schimbat clima din regiunea Atlanticului de Nord, potrivit descopera.ro.

Formaţiunile din gheaţă şi zăcămintele de gheaţă din peştera Scărişoara sunt printre cele mai bune zone din Europa pentru cercetările ştiinţifice. Cercetătorii din cadrul Institutului de Speologie Emil Racoviţă, Cluj-Napoca, împreună cu specialişti de la USF’s School of Geoscience din Florida, Statele Unite ale Americii, au adunat numeroase informaţii despre peştera unde se află cel mai mare gheţar subteran din lume, aflat în ţara noastră.

Informaţiile au fost publicate într-un studiu apărut în revista Nature.

Cercetătorii români Bogdan Onac şi Aurel Perşoiu au prelevat mostre de gheaţă din peştera Scărişoara pentru a reconstitui schimbările climatice ale iernilor din perioada Holocen.

You May Also Like

One thought on “Descoperire de proporţii în peştera Scărişoara, unde se află cel mai mare gheţar subteran din lume

  1. Pentru lucru la domiciliu, urgent! Cautam urgent colaboratori interesati de venituri suplimentare in timpul liber. Pentru a va oferi alte informatii, trimiteti mesajul LUCRU LA DOMICILIU, la adresa de email: ndraghi01@gmail.com

Lasă un răspuns