Direcția Națională Anticorupție a făcut percheziții la sediul Guvernului

 

DNA a precizat că perchezițiile au vizat suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017. Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile DNA au avut loc la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, care are birourile în Palatul Victoria.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15,00 — 19,00, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în sediul unei instituții publice din București. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017”, se arăta într-un comunicat al DNA, transmis AGERPRES.

Tot printr-un comunicat, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a precizat, ulterior, că perchezițiile efectuate de procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București în patru birouri din cadrul MRP au vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de minister. „Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister — respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor”, se preciza în comunicat. Reprezentanții ministerului își exprimau în context dorința „ca ancheta să se desfășoare cât mai repede” și să fie aflat adevărul.

În urma acestui comunicat, DNA a transmis, o sesizare în care îi cere procurorului general să aprecieze dacă se impune sesizarea din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției în cazul unor informații dintr-o anchetă, făcute publice de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Potrivit DNA, „în conținutul unui comunicat dat publicității , Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia”. „Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție — unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică. (…) Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală”, sublinia DNA.

Întrebat despre acest subiect, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că fiecare răspunde pentru acțiunile sale, indiferent dacă este vorba de cei care anchetează sau de cei care sunt anchetați.

You May Also Like

Lasă un răspuns