Directorii Cambridge Analytica au înfiinţat o nouă firmă

Rebekah şi Jennifer Mercer, fiicele magnatului Robert Mercer, s-au alăturat consiliului de administraţie al noii companii de consultanţă construite de foştii directori ai Cambridge Analytica, noua firmă având legături şi cu Erik Prince, un susţinător controversat al preşedintelui SUA, Donald Trump.

Potrivit unor documente oficiale britanice citate de publicaţiile Business Insider şi The New York Times, noua companie, Emerdata, este fondată din august 2017, iar Rebekah şi Jennifer Mercer, fiicele magnatului Robert Mercer, specializat în tranzacţii financiare speculative, s-au alăturat conducerii pe 16 martie 2018, în contextul scandalului în care a fost implicată firma de consultanţă Cambridge Analytica.

Alexander Nix, fostul directorul general de la Cambridge Analytica, a preluat aceeaşi funcţie la compania de consultanţă Emerdata, la fel şi Julian Wheatland, care era preşedintele Grupului SCL, din care făcea parte controversata firmă intrată în insolvenţă.

Printre membrii consiliului de administraţie al noii firme se numără Johnson Ko Chun Shun, un antreprenor din Hong Kong, partener de afaceri al lui Erik Prince, fondatorul controversatei firme de securitate private Blackwater, redenumită Xe Services după scandalul uciderii unor civili în Irak. Cotidianul The Washington Post dezvăluia că, în ianuarie 2017, Erik Prince, un susţinător al lui Donald Trump, s-a întâlnit în Seychelles cu un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în efortul de a stabili contacte neoficiale între Administraţia Trump şi Moscova, cazul fiind în atenţia FBI.

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, acuzată că a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, şi Grupul SCL, îşi încetează operaţiunile, au anunţat miercuri surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Cele două companii au confirmat pentru Reuters intrarea în insolvenţă şi ulterior în faliment, explicând că au fost afectate de scandalul folosirii datelor din conturi Facebook. „Scandalul mediatic a îndepărtat practic toţi clienţii şi furnizorii companiei”, se arată într-un comunicat oficial.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

You May Also Like

Lasă un răspuns