Dragnea și Tăriceanu o pun la zid pe Kovesi: are ceva de ascuns!?

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că nu se aştepta ca procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să nu dea curs invitaţiei Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, întrebând, retoric, ce ar avea de ascuns aceasta despre întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea.

Sincer, eu nu mă aşteptam să refuze prezenţa la această comisie. Până la urmă ce ar avea de ascuns? De ce s-ar ascunde să răspundă la nişte întrebări despre acea întâlnire? Dacă a fost o întâlnire nevinovată, de ce s-ar feri să vorbească despre acea întâlnire? Nu ştiu ce va face comisia, mă aşteptam să accepte prezenţa la comisie„, a spus Dragnea.

La fel și preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că motivaţia refuzului şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa Comisiei care anchetează alegerile din 2009 este „cu siguranţă şi o recunoaştere involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială“.

Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului şef al DNA, Laura Kovesi, de a se prezenta pentru audieri în faţa Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Motivaţia refuzului său demonstrează fie o necunoaştere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu bună-ştiinţă. N-ar fi pentru prima dată, dacă ne amintim de iniţiativa anchetării Guvernului de către DNA invalidată prompt de Curtea Constituţională. Şi într-un caz, şi în celălalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibilă pentru un magistrat, mai cu seamă dacă ne raportăm la funcţia cheie pe care o ocupă în ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui să fie un model de profesionalism şi corectitudine. Motivaţia refuzului de a se prezenta în faţa Comisiei este cu siguranţă şi o recunoaştere involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a respins, invitaţia Comsiei de anchetă a alegerilor din 2009, precizând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.

„La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că <<procurorii nu pot fi citaţi si obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătoarească>>. Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituţională a României a decis că dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau ale Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitate persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale. Faţă de aceste aspecte vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinta comisie de anchetă”, se arată în scrisoarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns