Erdogan: Turcia ar putea organiza un referendum privind continuare negocierilor de aderare la UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ar putea cere organizarea unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Liderul de la Ankara a declarat că acestă nouă consultare populară ar putea avea loc după referendumul din 16 aprilie pe tema introducerii sistemului prezidenţial.

„Indiferent ce va decide poporul nostru, ne vom supune”, a declarat Erdogan cu ocazia unei conferinţe turco-britanice. „Ei (liderii europeni, -n.red.) spun că dacă câştigă <da> pe 16 aprilie nu ne vor mai primi în UE. Ne-ar face munca mai uşoară dacă ar lua această decizie”, a declarat Erdogan, care a adăugat că referendumul privind sistemul constituţional reprezintă „un punct de cotitură”.

Pentru a treia zi consecutiv, preşedintele turc a declarat că va continua să folosească termenii de „fascist” şi „nazist” la adresa liderilor europeni atât timp cât el va fi calificat drept „dictator” de aceştia din urmă. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care relaţiile dintre Ankara şi UE s-au tensionat foarte mult în ultimele săptămâni după anularea, în mai multe state membre, a unor mitinguri de campanie în favoarea referendumului privind consolidarea puterilor lui Erdogan, în special în Germania şi în Olanda.

You May Also Like

Lasă un răspuns