Întâlnire Trump – Erdogan, la Casa Albă

Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit, marţi, pentru prima dată cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în mijlocul scandalului provocat de acuzaţii potrivit cărora liderul de la Casa Albă le-a dat ruşilor informaţii clasificate de la un aliat.

Trump l-a primit pe Erdogan la intrarea în Aripa de Vest, au dat mâna şi au schimbat câteva vorbe în faţa jurnaliştilor, relatează The Associated Press.

Preşedintele american le-a spus ulterior jurnaliştilor că este „o mare onoare“ să-l primească pe Erdogan şi şi-a exprimat compasiunea şi susţinerea faţă de poporul turc, vizat de „atacuri teroriste îngrozitoare“ în ultima perioadă.

Erdogan l-a felicitat, la rândul său, pe Trump pentru „triumful legendar“ în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

El a subliniat că Statele Unite şi Turcia cooperează la ONU, NATO şi în cadrul G20, grupul celor mai dezvoltate ţări.

Preşedintele turc a afirmat că în cursul discuţiilor a fost abordat şi subiectul extrădării de către SUA a clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în urma căreia peste 240 de persoane au murit şi alte 2.200 au fost rănite în Turcia.

Potrivit AFP, preşedintele turc Erdogan a cerut Statelor Unite să revină „fără întârziere“ asupra deciziei de a furniza arme miliţiilor kurde YPG în nordul Siriei.

„Dorinţa mea cea mai fierbinte este ca (SUA) să revină asupra acestei erori fără întârziere“, a spus Erdogan, astăzi, într-o conferinţă de presă, la Ankara.

Turcia consideră YPG o grupare „teroristă“, dar SUA susţin puternic aceste miliţii în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Declaraţia lui Erdogan vine în condiţiile în care un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării Stat Islamic a anunţat că o parte a materialului militar destinat grupărilor kurde este deja în teritoriu şi ar putea fi distribuită „foarte rapid“.

You May Also Like

Lasă un răspuns