Iranul face pregătiri pentru a-și reîncepe programul nuclear

 

Iranul a anunțat că este gata să-și reia programul nuclear, ca urmare a deciziei președintelui american, Donald Trump, de a renunța la acordul care împiedică ambițiile nucleare ale statului din Orientul Mijlociu.

Într-o declarație publică, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a anunțat că va face mai multe demersuri diplomatice la nivel internațional pentru a încerca să salveze situația. În același timp, țara sa va face pregătiri pentru a-și reîncepe programul nuclear, a mai adăugat el, potrivit CNN.

Comentariile lui Zarif au venit pe fondul unor proteste de amploare, în Iran, în urma anunțului făcut de președintele Donald Trump că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. Protestatarii au ars un drapel american și au scandat împotriva Statelor Unite și a Israelului, în Teheran.

În declarația sa, Zarif l-a acuzat pe șeful administrației americane de “ignoranță și nebunie” și a declarat că politica externă americană  “a transformat regiunea noastră într-un butoi de pulbere prin vânzarea de arme avansate în valoare de sute de miliarde de dolari”.

El a spus că Iranul va încerca să salveze acordul nuclear prin negocieri cu națiunile europene care au fost co-semnatare ale acordului. Zarif se va întâlni, marți, cu omologii săi din Germania, Franța și Marea Britanie, la Bruxelles.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns