Judecătoarele lui Dinel Staicu, Viorica Dinu şi Antonela Costache, CONDAMNATE la pedepse cu închisoarea

 

Fosta judecătoare Viorica Dinu a fost condamnată miercuri de ÎCCJ la 7 ani de închisoare cu executare, iar Antonela Costache la 6 ani de închisoare. Decizia este definitivă. Judecătoarele erau acuzate de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind cercetate printre altele că au cerut 150.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Dinel Staicu.

Instanţa supremă le-a scăzut pedepsele celor două foste judecătoare. Pe fond, în data de 16 iunie 2016, Antonela Costache și Viorica Dinu au fost condamnate de Curtea de Apel București la câte 8 ani închisoare, pentru luare de mită și trafic de influență.

Potrivit DNA, judecătoarele se foloseau de calitatea de magistrați pentru a promite pronunțarea hotărârilor judecătorești dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Astfel, Antonela Costache apela la prerogativele sale de președinte de secție (la data faptelor) și, în conlucrare cu grefierii Sorin Vasilescu și Iulia Neamțu, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile.

Viorica Dinu se prevala de pretinsa influență pe care susținea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel București, pentru obținerea unor soluții favorabile.

Anchetatorii mai arată că ajutorul dat de către membrii grupării consta în contactarea beneficiarilor soluțiilor „cumpărate”, luând de la aceștia foloasele pretinse și asigurând, uneori, remiterea sumelor de bani către cele două judecătoare.

Concret, în perioada august 2012 — februarie 2013, Marian Staicu, prin încercări repetate de corupere a magistraților, a urmărit să obțină o soluție definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracțiuni asimilate corupției. Demersurile întreprinse au vizat obținerea unei hotărâri judecătorești definitive favorabile, la Tribunalul București, la judecarea recursurilor pronunțate de instanța inferioară.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns