Legea privind insolvența persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august

Legea privind insolvența persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august 2017, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o precizare transmisă AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a făcut această precizare în contextul în care Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o hotărâre privind normele de aplicare a Legii privind insolvența persoanelor fizice.

„E vorba despre stabilirea modului în care această procedură de insolvență va putea fi declanșată, dar și cum se va face recuperarea creanțelor. (…) Începând de la 1 septembrie 2017, această procedură cu totul nouă pentru societatea românească, de (…) intrare în insolvență a persoanelor fizice, va putea fi aplicată. Cadrul juridic este creat prin adoptarea, astăzi, a acestei hotărâri cu normele de aplicare a legii”, a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria, după ședința de guvern.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, prin aceste norme se stabilesc „criteriile privind ceea ce înseamnă un nivel de trai rezonabil”, criterii care sunt necesare pentru declanșarea acestei proceduri și pentru stabilirea modului în care se recuperează datoriile.

„Cum se stabilește acest nivel de trai rezonabil? E vorba de o comisie de insolvență care va lua în calcul câteva criterii care sunt evidențiate și detaliate în aceste norme metodologice. Vă dau doar câteva exemple: valoarea coșului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/ sau de școlarizare, prețul utilităților, al alimentelor și produselor de bază, componența și structura familiei debitorilor, existența sau inexistența unor situații speciale de sănătate, care țin de integritate fizică, existența unor eventuale handicapuri fizice sau de altă natură, cheltuieli minime determinate de creșterea, îngrijirea și educarea copilului aflat în întreținerea debitorului”, a mai afirmat Alina Petrescu.

You May Also Like

Lasă un răspuns