Morți și răniți la alegeri în Venezuela

Alegerile de duminică din Venezuela pentru o nouă Adunare Constituantă sunt marcate de violențe soldate cu victime – morți și răniți – transmit agențiile internaționale de presă.

Un candidat a fost ucis în locuința sa sâmbătă noaptea, în sud-estul țării, înainte de deschiderea urnelor, a anunțat parchetul. Mai multe persoane au pătruns în locuința din Ciudad Bolivar a lui Jose Pelix Pineda, un avocat în vârstă de 39 de ani, și l-au împușcat. Un alt candidat, Jose Luis Rivas, a fost asasinat, tot cu focuri de armă, pe 10 iulie, în timpul campaniei electorale, la Maracay, în nordul Venezuelei.

La Cumana, în statul Sucre din nord-est, a fost doborât cu un glonț, în zorii zilei de duminică, Ricardo Campos, lider al opoziției în vârstă de 30 de ani, au mai informat procurorii.

În capitala Caracas, cel puțin polițiști au fost răniți de o explozie, duminică, în timpul unui protest antiguvernamental.

Opoziția venezueleană a chemat la boicotarea scrutinului și a refuzat să desemneze candidați pentru Adunarea Constituantă, pe care o consideră o modalitate de consolidare a puterii președintelui Nicolas Maduro. În mai multe localități, inclusiv la Caracas, protestatarii au blocat străzi și s-au ciocnit cu forțele de ordine, deși guvernul a anunțat că perturbarea procesului electoral poate fi sancționată cu până la 10 ani de închisoare.

Maduro și soția sa au votat primii la o secție din vestul capitalei. Șeful statului este susținut de militari și de magistrați, dar peste 80% din venezueleni sunt nemulțumiți de modul în care conduce țara, iar 72% sunt împotriva reformei constituționale, potrivit unui sondaj efectuat de institutul Datanalisis.

Protestele împotriva regimului socialist din Venezuela și contramanifestațiile s-au soldat, din aprilie, cu 115 morți. Criza economică gravă prin care trece țara a creat penurii de alimente și produse de primă necesitate și probleme în sectoare publice vitale, inclusiv în serviciile medicale.

You May Also Like

Lasă un răspuns