Nerușinare maximă! În 3 luni de activitate, deputații au stat numai în concediu

Parlamentarii au făcut, în cele trei luni de activitate, de la preluarea mandatului, aproximativ 80 de cereri de concediu de odihnă, plătit din bugetul instituției. Asta deși activitatea în plen și comisii se desfășoară doar lunea și marțea, de miercuri majoritatea plecând în circumscripțiile parlamentare. Iar acolo nu sunt monitorizați, în relația cu alegătorii. Cele mai multe cereri pentru zile libere au fost depuse în luna aprilie, când au fost și sărbătorile pascale, și activitatea în legislativ era oricum diminuată considerabil.

Deputații au dreptul, potrivit Regulamentului Camerei, la opt zile de concediu, pe parcursul unei sesiuni parlamentare. Ei au început munca, pe 1 februarie, o dată cu începutul sesiunii parlamentare ordinare, când un sfert dintre aleși nu a venit la lucrările de plen. Din prima zi, s-au înregistrat șase cereri de concediu plătit.

În total, în prima lună de exercitare a activității în Parlament, s-au depus la conducerea Camerei 13 cereri de concediu cu plată. Astfel, Oana Consuela Florea (PSD) a făcut cerere privind aprobarea efectuării unui număr de patru zile de concediu, iar deputatul Cătălin Marian Rădulescu (PSD) a cerut aprobarea a trei zile de concediu în perioada 1 – 3 februarie 2017, din motive medicale. O solicitare din partea deputatului Petronela-Mihaela Csokany, de la minoritățile naționale, a vizat aprobarea a cinci zile de concediu plătit.

Și Viorica Cherecheş a făcut cerere pentru aprobarea unei zile de concediu plătit, în data de 3 februarie, iar deputatul Bogdan-Alin Stoica a cerut cinci zile de concediu, pentru zilele de 8-9 februarie şi pentru perioada 13-15 februarie. Pentru data de 13 februarie, deputatul Ambrus Izabella-Agnes, de la UDMR a cerut o zi de concediu cu plată.

În următoarea ședință a Biroului Permanent al Camerei Deputaților, din 13 februarie, Nicoleta Cătălina Bozianu a cerut aprobarea unei zile de concediu, iar Victoria Longher – trei zile de concediu, pentru motive personale. Pe 14 februarie, deputatul Vasile Florin Stamatian a cerut acordarea a două zile de concediu cu plată, iar Nicolae Dobrovici Bacalbașa, 3 zile libere. Și în ședința conducerii Camerei Deputaților din 20 februarie, deputatul Nicolae Bănicioiu a cerut efectuare a 4 zile de concediu cu plată, iar pe 27 februarie, deputatul Pavel Popescu a cerut două zile de concediu, la fel ca și deputatul Vasile Florin Stamatian.

În luna martie s-au înregistrat 21 de cereri de concediu, din partea deputaților. În 6 martie, deputatul Nicolae Sebastian Radu (PSD) cerea aprobarea pentru efectuarea unui concediu cu plată de 2 zile, tot atâtea zile cerând și Ionel Palăr (PNL). Și deputatul Dumitru Mihalescul (PNL) a plecat tot 2 zile.

În ședința din 7 martie s-au primit mai multe solicitări pentru concedii: din partea deputatului Dumitru Mihalescul ( PNL), pentru o zi liberă, și din partea social-democratului Tudor Ciuhodaru, pentru 4 zile. Nicolae Sebastian Radu (PSD) a cerut o zi de concediu cu plată. Pe 13 martie, deputatul Ionuț Simionca (PMP) cerea efectuarea unui concediu cu plată, de 4 zile, iar colegul său, Eugen Tomac, de 2 zile. Ovidiu-Ioan Sitterli, de la PSD, cerea aprobarea pentru 2 zile de concediu.

Deputata Camelia Gavrilă, de la PSD, a cerut o zi liberă, precizând în solicitare că a avut un deces în familie. Pe 14 martie era aprobată solicitarea din partea deputatului Claudiu Augustin Ilișanu (PSD) privind efectuarea unui concediu cu plată 3 zile. Social-democratul Cătălin Rădulescu cerea, pe 20 martie, efectuarea unui concediu de 5 zile cu plată și 3 zile fără plată. Iar deputatul Călin-Vasile-Andrei Matei (PSD) primea aprobarea pentru 3 zile de concediu, la fel ca și colegul său Andrei Pop.

Pe 21 martie, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, de la minorități, cerea și primea aprobarea pentru un concediu cu plată de 3 zile. Au mai fost aprobate în acea ședință solicitările venite din partea lui Vasile Cîtea (PSD), pentru o zi de concediu, Nicolae Sebastian Radu (PSD), tot pentru o zi, Florin Manole (PSD), pentru perioada 27-29 martie, Alexandru Rădulescu, pentru perioada 27-30 martie. În ședința din 28 martie, au făcut cereri Roxana Mînzatu (PSD), pentru concediu cu plată în perioada 4-6 aprilie, și 10-11 aprilie, din motive personale și deputatul George Gabriel Vișan, tot de la PSD, privind efectuarea unui concediu cu plată de 3 zile, pentru probleme personale.

Luna aprilie a fost cea mai bogată în concedii. Asta deși perioada a coincis cu sărbătorile pascale, iar parlamentarii au avut mai multe zile libere. 35 de cereri de concediu s-au înregistrat la Biroul permanent al Camerei. Pe 3 aprilie depuneau cereri de concediu Marius Bodea (PNL), pentru zilele de 4-5 aprilie, Cătălin Cristache (PMP), pentru două zile, și Mitică Marius Mărgărit (PSD), tot pentru 2 zile.

Robert Turcescu (PMP) a cerut o zi de concediu, în timp ce Roxana Mînzatu a depus o cerere privind anularea efectuării unui concediu cu plată  cerut initial în perioada 10-11 aprilie. Și deputata Cristina Elena Dinu (PSD) a cerut atunci două zile de concediu, la fel ca și Ileana Cristina Dumitrache. Lucreția Roșca a cerut un concediu de 8 zile, în perioada 10-24 aprilie, pentru motive personale. Deputata Oana-Mioara Bîzgan-Gayral (USR) a cerut un concediu cu plată de 5 zile, iar Constantin-Cătălin Zamfira (PSD), concediu de două zile. Liberalul Marius Bpdea a cerut în aprilie două zile de concediu, iar Cătălin Drulă (USR), un concediu cu plată de 4 zile, în timp ce Csoma Botond a plecat 3 zile.

Pe 18 aprilie s-au înregistrat 12 cereri de concediu cu plată: Maricela Cobuz a cerut 2 zile, Ovidiu-Ioan Sitterli a cerut zile libere pentru perioada 24 aprilie- 4 mai, din motive personale, iar Cătălin Cristache (PMP), 2 zile. S-au mai aprobat concedii pentru Doru Petrișor Coliu (PMP), 4 zile, Florica Cherecheș (PNL) – 2 zile, Cristian Ghinea (USR) – 7 zile, Lucian Heiuș – 2 zile, Nicolae Giugea – 3 zile, Marius Bodea (PNL) – 2 zile, Vlad Bontea (PSD) – 1 zi, și Mihăiță Tudoran (PMP) – 2 zile. Oana-Mioara Bîzgan-Gayral – și-a anulat două zile de concediu.

În ședința din 19 aprilie  s-a aprobat cererea de concediu pentru Andrei Nicolae, de la PSD, pentru 2 zile. Pe 24 aprilie s-au înregistrat 10 cereri de concediu cu plată: Victor Paul Dobre (PSD) – 4 zile, Florin Roman (PNL)– 2 zile, Biro Szolt Istvan (UDMR) – 5 zile, Nicolae Bănicioiu (PSD) – 4 zile, Alexadru Rădulescu– 2 zile. Ștefan Băișanu (PSD) a cerut concediu pentru perioada 18-28 aprilie, în timp ce Vasile Cristian Achiței , pentru 4 zile, Laurențiu Dan Leoreanu, pentru 3 zile, Viorica Cherecheș, pentru 2 zile, și Cătălin Predoiu (PNL) pentru 3 zile.

În fiecare sesiune extraordinară sau ordinară fiecare deputat are dreptul la 8 zile de concediu. Articolul 241 din Regulamentul Camerei, care prevede că „deputaţii pot obţine concedii plătite pentru rezolvarea unor probleme personale cel mult 8 zile în cursul unei sesiuni, cu aprobarea preşedintelui Camerei pentru cel mult 4 zile şi cu aprobarea Biroului permanent pentru cele de peste 4 zile”.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat Comisiei pentru regulament să prezinte un punct de vedere cu privire la calcularea zilelor de concediu plătit pentru parlamentari, în sensul de a se clarifica dacă acestea se pot lua atât în sesiunea ordinară, cât şi în cea extraordinară.

Mai mulţi deputaţi au solicitat atunci să efectueze concedii plătite în sesiunea extraordinară din ianuarie 2017, dar Regulamentul nu preciza dacă ei au acest drept. Printre cei care ceruseră concediu, în luna ianuarie, se aflau Cătălin Predoiu, Sorin Dan Moldovan, Ioan Bălan și Eugen Tomac.

Regulamentul Camerei mai prevede că neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară în cadrul programului de lucru are drept consecință reținerea a 1% din indemnizația lunară brută a deputaților, cu excepția absențelor motivate de drept sau la cerere. De la începutul sesiunii, 11 deputați au fost sancționați cu reținerea a 1% din indemnizația brută lunară pentru absențele nemotivate pe care le-au avut de la lucrările parlamentare în decembrie 2016 și în luna ianuarie a acestui an. Dintre aceștia cele mai multe absențe le-au înregistrat Manuel Costescu (USR) — 10 absențe în ianuarie, Cristina Iurișniți (USR) — 5 absențe în ianuarie și Ovidiu Raețchi (PNL) — șapte absențe cumulat pe decembrie și ianuarie.

 

sursa

You May Also Like

Lasă un răspuns