Opoziția îi sugerează președintelui să convoace un referendum pe justiție

 

PNL și USR îi sugerează președintelui Klaus Iohnannis să convoace un referenum pe justiție și să ceară un vot popular.

„Șase cetățeni români care exercită temporar atribuțiile de judecători ai Curții Constituționale au instrumentat o decizie care îmbracă caracterul unei lovituri de stat și care pune în pericol democrația României și care afectează Constituția României”, a acuzat liderul liberal. Chiar Curtea Constituțională încalcă Constituția, pentru că nu poți să consideri că mai e respectat principiul independenței justiției, atunci când magistrații sunt lăsați la cheremul unui ministru al justiției, care este numit politic, a adăugat Ludovic Orban.

„De asemenea, Curtea Constituțională nu poate să oblige președintele să facă ceva în contextul atribuțiilor sale constituționale. CCR nu poate obliga președintele României, care este omul care beneficiază de cea mai mare legitimitate și care exercită funcția cu cea mai mare încărăcătură de legitimitate. Ca urmare, nu pot șase judecători ai CCR să se substituie voinței exprimate de cetățeni”, este de părere Ludovic Orban.

De la USR, deputatul Stelian Ion a menționat, joi, la rândul său, această posibilitate a referendumului. „Președintele poate să se conformeze sau poate să nu se conformeze. Poate să se conformeze nuanțat, în sensul de a revoca, dar cu un termen foarte lung, de luni de zile. Ar fi și această posibilitatea, de a se da un decret cu stabilirea unui termen. Luăm cele două ipoteze. Dacă nu o revocă, e un joc de șah. Urmează suspendarea. Nu am nicio îndoială și se întoarce la popor pentru a vedea dacă a avut sau nu dreptate, dacă românii consideră că este corectă decizia CCR sau nu. Un vot negativ la un astfel de referendum de demitere înseamnă că a greșit CCR. (…)”, a declarat Stelian Ion.

El a spus că, în acest moment, ar fi mai salutar un referendum referitor la această chestiune punctuală. Președintele s-ar vedea cu un sprijin mult mai important dacă merge pe această cale și ar considera corect să nu se supună acestei obligații. Acest referendum ar fi mult mai important decât unul pe justiție. Cred că poporul român se va mobiliza și își va spune punctul de vedere, a arătat deputatul USR.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns