Partidul lui Ponta vrea modificarea Constituției

 

Deputatul Ioan Cătălin Nechifor, coordonator al Pro România pentru judeţul Suceava, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ar fi oportună modificarea Constituţiei pentru a se introduce mandatul prezidenţial cu o durată de patru ani.

Potrivit lui Nechifor, modificarea Constituţiei în 2003, prin introducerea mandatului prezidenţial de cinci ani, nu a fost benefică şi a favorizat nenumărate situaţii conflictuale între factori politici şi decidenţi de la nivel înalt.

”Modificarea duratei mandatului de cinci ani nu a fost bună (…) Trebuie să fim sinceri cu noi înşine şi să vedem în ce măsură preşedintele a colaborat de o manieră corectă, instituţională cu Guvernul şi invers. Dacă ne uităm la ultimele trei alegeri prezidenţiale, la cele două mandate ale lui Traian Băsescu şi la cel al lui Klaus Iohannis, vedem că, în general, nu s-a colaborat, ci mai degrabă au fost situaţii conflictuale. Faptul că s-a decuplat mandatul de preşedinte de cel parlamentar a făcut ca în 2004, 2009 şi 2014 să avem situaţii de conflict politic între preşedinte, majoritatea parlamentară şi Guvern. Totdeauna s-a arătat cu degetul: ba Traian Băsescu către Guvern, ba Guvernul către Iohannis sau Băsescu, ba unul către altul. S-au derobat de responsabilitate”, a spus Nechifor, conform agerpres.ro.

Conform acestuia, oamenii, când votează, nu se gândesc la un preşedinte conflictual şi nici nu-şi doresc disensiuni între puterile statului.

”Nu cred că vreun român a votat Băsescu, Iohannis, Geoană, Ponta sau altcineva gândindu-se că va pune un preşedinte care va sta toată ziua cu parul după colţ să dea în Guvern (…) Ne uităm acum la un război rece şi vedem cum ţara nu progresează”, a spus Nechifor.

El a subliniat că această modificare a Constituţiei, revenirea la mandatul prezidenţial de patru ani, ar trebui să aibă loc anul viitor, iar din 2024 să aibă loc ”cuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare”.

 

 

You May Also Like

Lasă un răspuns