Piraterie pesedistă și inepţia politică a tripletei Dragnea, Nicolicea, Nicolae

„După căderea Ordonanţei, PSD şi navigatorii aliaţi au plasat în Parlament o bombă cu fragmentaţie: zeci de amendamente au pătruns în corpul de lege, desenînd cu linie întreruptă, conturul fostei Ordonanţe 13.”, a scris Traian Ungureanu în cadrul unui editorial publicat pe site-ul Adevărul.

„Suprimarea, fie şi ilegală, a acestui partid bine înfipt în lume ar trebui să fie o corecţie banală şi larg consimţită. În fond, PSD, un partid maniacal antijustiţie, s-a pus, singur, în afara legii. Dar aparenţele înşală. Nu sîntem în faţa unei urgenţe, ci a unei datorii vechi. PSD trebuia desfiinţat demult.

Probabil din 1945 sau, poate, chiar, din 1848. La scară istorică, aceste date au o relevanţă politică imediată. Dat fiind că România a ratat toate revoluţiile economice şi politice pe care le aniversează cu fast, PSD e o prezenţă veche. La noi, în absenţa unei burghezii biruitoare şi dogmatic pozitive, legea a fost mereu slabă şi părtinitoare. Ce e, azi, piraterie pesedistă, a fost, ieri, albia istorică şi mentală a tocmelii mărunte sau a privilegiului ştăbesc. PSD e nou – pesedismul e vechi. De aici, ridicolul aplicat şi inepţia politică a tripletei Dragnea, Nicolicea, Nicolae.

Presaţi de o tradiţie penală care le stă de veghe în gene, liderii de moment ai celei mai zvelte vocaţii penale a ţării au ratat, din pură pripeală, startul. Ordonanţa 13 a bruscat inutil, acolo unde era locul unui angajament de uzură. Dragnea şi ceilalţi s-au corectat abia din a doua încercare. După căderea Ordonanţei, PSD şi navigatorii aliaţi au plasat în Parlament o bombă cu fragmentaţie: zeci de amendamente au pătruns în corpul de lege, desenînd cu linie întreruptă, conturul fostei Ordonanţe 13. Cu alte cuvinte, Dragnea şi ai lui au trecut de la haiducie la birocraţie. Succesul nu e departe. Metoda a fost folosită peste tot, în cele mai scabroase scopuri, şi a reuşit, tocmai pentru că oboseşte publicul, adoarme observatorii şi lasă o duhoare ce poate fi uşor confundată cu mirosul legalităţii.

PSD a trecut la hipnoză scriptică, dovedind că poate fi, cînd nu se mai poate altfel, un bun partid euro-birocratic, adică un aparat de comasat hîrtii şi răstălmăcit legea prin prevederi legale. E tehnica prin care o birocraţie poate bate şi amuţi bunul simţ, publicul şi legea, la pachet.

Grupul condus de Dragnea a urmat regula care spune că făptaşul se întoarce la locul crimei şi a combinat-o cu observaţia după care trăznetul nu loveşte de două ori în acelaşi loc. Aşa a sărit potlogăria, din Guvern în Parlament. Consecinţa ar putea fi, abia acum, o catastrofă de sistem. Dacă Ordonanţa 13 scutea de puşcărie un grup select, reuşita noii abordări se va solda cu o aliniere care se cheamă criminalizare de sistem. Varianta încercată la început era un jaf fixat pe un seif anume. Varianta nouă e un soft care face băncile să transfere aceiaşi saci de bani, în zi de lucru şi cu deplina respectare a regulamentului. Singura treaptă superioară acestei operaţii ar fi legiferarea imunităţii cu carnet de partid prin modificarea Constituţiei. Se poate şi asta, dar numai după ce PSD va adăuga încă 5 sau 10 procente la scorul de la ultimele alegeri. Se poate şi asta, dar numai după ce încă 5 sau 10 procente de onor alegători civici vor sta acasă, în ziua votului. Se poate şi asta, dar numai după ce un mănunchi nou de analize savante va conchide că PSD e un partid rău dar degrabă roşitor în obraji, în faţa indignării publice.”, a scris Traian Ungureanu.

You May Also Like

Lasă un răspuns