PNL va contesta la CCR modificările la Codul Penal

 

PNL va contesta la Curtea Constituţională modificările aduse Codului penal, a declarat luni senatorul liberal Alina Gorghiu. ”Domnul Dragnea deschide astăzi şampania pentru a sărbători”, a precizat senatoarea liberală, arătând că niciuna dintre directivele pe care le-a invocat PSD-ALDE, în transpunerea lor în Codul penal, nu a fost riguros transpusă, s-au dezincriminat foarte multe infracţiuni în momentul acesta sau s-a îndulcit textul anumitor infracţiuni care evident erau de interes pentru liderii PSD-ALDE.

“O să contestăm la Curtea Constituţională evident toate aceste modificări, mâine va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fără să avem un raport cu cinci zile înainte. Discuţia e mult mai amplă şi e vorba de schimbarea paradigmei – a pune în centrul atenţiei infractorul şi nu victima, cum era până acum. De altfel, a fost un simulacru de transpunere a directivelor”, a spus Gorghiu, la finalul dezbaterilor din comisia specială.

Potrivit senatoari PNL, ”niciuna dintre directivele pe care le-a invocat PSD-ALDE, în transpunerea lor în Codul penal, nu a fost riguros transpusă, s-au dezincriminat foarte multe infracţiuni în momentul acesta sau s-a îndulcit textul anumitor infracţiuni care evident erau de interes pentru liderii PSD-ALDE”.

”Pe mine mă deranjează de la procedură până la fondul discuţiei de astăzi şi de săptămânile trecute că în realitate n-am vizat îmbunătăţirea Codurilor, nu s-a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia (…), interesul acestui Guvern pentru Codul penal s-a văzut prin absenţa constantă a ministrului Justiţiei de la dezbateri, astăzi motivându-se de către preşedintele comisiei că e în concediu, unde altundeva, deci sunt nişte aspecte care ar trebui să ne deranjeze profund pe toţi, ca cetăţeni ai României, trecând peste faptul că domnul Dragnea deschide astăzi şampania pentru a sărbători multiplele facilităţi pe care PSD-ALDE le generează prin acest Cod penal”, a precizat senatoarea.

Deputatul liberal Cătălin Predoiu a afirmat că, dacă aceste modificări vor trece de Parlament şi vor deveni lege, “politica penală este cel puţin pe alocuri praf”.

“Siguranţa cetăţeanului va fi praf, dosarele în curs – praf şi de aceea eu cred că nu greşesc dacă spun că până când această majoritate toxică PSD-ALDE-UDMR nu se face praf în Parlament România este în pericol”, a mai arătat Predoiu.

Comisia specială privind legile din domeniul justiției a adoptat modificări controversate la Codul penal, care urmează să fie adoptate de Parlament săptămâna aceasta.

Printre altele, comisia ”Iordache” a dezincriminat aproape integral abuzul în serviciu, a redefinit traficul de influență și a dezincriminat total neglijența în serviciu. Pentru cei care sunt acuzați de infracțiuni de serviciu și care achită integral prejudiciul, pedeapsa se reduce la jumătate.

Redefinirea mărturiei mincinoase și a favorizării făptuitorului ar urma să aibă efecte în dosarele în care sunt vizați Călin Popescu Tăriceanu, Vlad și Andreea Cosma, Liviu Dragnea și Alina Bica.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns