Rompetrol vrea achiziţia unei rafinării în zona Mării Mediterane

KMG International (grupul Rompetrol)  a consemnat în 2016  un profit operaţional de 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD, pe fondul unei creşteri a cantităţilor de ţiţei procesat la Petromidia, principalul activ al grupului, ceea ce a generat o creştere a vânzărilor de carburanţi. Cu această ocazie, vicepreşedintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, a acordat presei din Kazahstan un interviu, potrivit economica.net.

 – Vreau să începem cu rezultatele anului 2016 din punct de vedere financiar. Dacă rezultatele s-au ridicat la nivelul așteptărilor managementului.

– Înainte de a vorbi despre rezultatele anului 2016, ar trebui să vorbim despre un ciclu care a început acum 4 ani și care a însemnat o perioadă de 4 ani cu rezultate constante, pozitive, crescătoare.
În 2016, după acești ani importanți pentru noi din punct de vedere al rezultatelor, anul trecut a fost cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor obținute și s-a ridicat la nivelul așteptărilor noastre. S-a ridicat chiar peste bugetul pe care l-am avut pentru anul 2016.

Ce planuri de investiții aveți pentru anul 2017?

– Având în vedere că rezultatele comerciale globale și rezultatele financiare au fost foarte bune pentru anul acesta, ne permitem să atacăm anul 2017 cu planuri destul de elaborate în ceea ce privește investițiile, atât în zona sectorului de refining, cât și în zona sectorului de retail.

Pe de o parte vom continua procesele de modernizare din rafinăriile nostre din România. Vom deschide o nouă unitate de producție în aria de petrochimie. Aici e vorba despre unitatea de ” high density polyethylene”.

Iar în ceea ce privește sectorul de retail, vom continua pe de o parte procesul de rebranding, de îmbunătățire a imaginii noastre, atât din punct de vedere al rebrandingului interior, cât și din punct de vedere al rebrandingului exterior. În același timp avem pe baza unui plan amănunțit, proiecte de lărgire a rețelei noastre de distribuție, atât în România cât și în țările din jurul țării. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.

De asemenea, avem proiecte de investiții în zona de logistică, pentru că vorbim despre rafinării, vorbim despre rețeaua de distribuție. Evident că trebuie să existe un vehicul care să lege cele două, și aici vorbim despre divizia noastră de Supply & Trading, de zona de logistică și avem importante proiecte și planuri de îmbunătățire a platformei noastre logistice. În special în zona Mării Negre, cât și în interiorul țărilor despre care am vorbit. Aici vorbim despre modernizări ale infrastructurii cât și despre dezvoltări. Și mă refer în primul rând la capacitățile de stocaj, la depozitări.

De asemenea, în Europa de Vest, unde avem două filiale puternice în Franța și în Spania, împreună cu partenerul strategic al Grupului nostru – China Energy Financial Company (CEFC), avem planuri de lărgire a rețelei de distribuție atât prin investiții proprii cât și prin achiziții de rețele, în special în acest an în Spania.

You May Also Like

Lasă un răspuns