Șase persoane, reținute de DIICOT în dosarul CFR Marfă. Prejudiciu de peste șase milioane de euro

Șase persone din cadrul comisiilor de casare și din conducerea CFR Marfă Timișoara au fost reținute, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul în care se fac cercetări cu privire la subevaluarea de deșeuri de fier vechi

Prejudiciul este peste șase milioane de euro.

Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, că vizați de anchetă sunt directorul general al CFR Marfă, Mihuț Crăciun, directorul Operațiuni Dezvoltare Daniel Ciobanu și alte șapte persoane. Totodată, au precizat aceleași surse, în București perchezițiile vizează atât sediul central instituției cât și locuințele de serviciu ale suspecților. În județele menționate de anchetatori sunt vizați șefii sucursalelor CFR din teritoriu. Toți cei implicați urmează să fie audiați la sediul DIICOT Timișoara.

CFR Marfă susţine că vagoanele vândute îndeplineau condiţiile de casare şi nu mai erau utile. Prima măsură după percheziţii, actualul director general, Pavel Bărculeţ va fi schimbat.

Ca urmare a evenimentelor de astăzi, privind percheziţiile efectuate la CFR Marfă, de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, conducerea Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Transport Marfă CFR Marfă S.A. a decis să numească o conducere interimară a societăţii, se arată într-un comunicat de presă transis societatea feroviară.

Aceştia precizează că vagoanele de marfă tanzacţionate pe Bursă îndeplineau condiţiile de casare şi nu mai prezintau utilitate funcţională. “Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii”, apreciază sursa citată.

“Având în vederea faptul că în momentul de faţă la sediile centrale şi teritoriale ale SNTFM CFR Marfă au loc percheziţii şi audieri, fiind o anchetă în curs de desfăşurare, reprezentanţii societăţii nu pot face alte declaraţii referitoare la acest subiect”, se menţionează în comunicat.

Tranzacţia celor 2.450 de vagoane a avut loc pe Bursa de Mărfuri București, în  luna august 2016, când la conducerea CFR Marfă se afla Mihuţ Crăciun, iar ministrul Transporturilor era Petru Sorin Buşe. Acesta îl schimbase, de o lună, pe ministrul Dan Costescu, un cunoscător al afacerilor căilor ferate de peste 20 de ani, care a lucrat o perioadă la (Autoritatea Feroviară Română – AFER) dar şi în afaceri feroviare de stat şi internaţionale. În momentul de faţă Dan Costescu este consilierul actualului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

La Ministerul Transporturilor se ridică documente şi au loc discuţii cu: Mihuţ Constantin Crăciun, Directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări — Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic — Financiar Pavel Bărculeț, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, Șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.

CFR Marfă mai are 30.000 de vagoane casabile, pe toate cele patru sucursale.

Fostul director al CFR Marfă Mihuț Constantin Crăciun (foto jos) vizat în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări față de 40 de persoane, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, au declarat pentru agerpres.ro surse judiciare. Crăciun a ocupat, din decembrie 2015 până în aprilie 2016, funcţia de consilier la cancelaria primului ministru pe probleme de economie şi transport.

You May Also Like

Lasă un răspuns