Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, din mun. Iaşi, str. Vasile Lupu nr. 57A, jud. Iaşi prin conducerea sa, directorul general Florin Ion și directorul general adjunct Niculina Kracsony și șef serviciu Elena Stanciu al Serviciului de evaluare inițială, Intervenție în regim de urgență și Coordonare SPAS, din cadrul Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, cunosc și folosesc angajați din cadrul acestei instituții, care au calitatea de funcționari publici, care sunt angajați în cadrul acestei instituții pe funcția de inspector, iar acești angajați desfășoară activități specifice profesiei de psiholog și întocmesc documente în calitate de psiholog, pe care le semnează în calitate de psiholog, fără să fie psihologi conform legislației în vigoare, întocmesc fără drept, în fals, documente, acte oficiale emise de Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, cu titlu de evaluări psihologice, raport psihologic, angajații D.G.A.S.P.C. Iași efectuează ședințe de consiliere psihologică, participă la audierile minorilor în cauze/dosare penale unde se prezintă în fals ca psihologi și semnează acte oficiale fără drept și în fals, pretinzînd fără drept legal, că sunt psihologi, iar toate aceste documente fiind folosite de instanțele de judecată, Judecătorii, Tribunale, Curți de apel, Parchete de pe lângă Judecătorii și tribunale și unități din cadrul Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Poliția Municipiului Iași și subunitățile aferente, documentele fiind lovite de nulitate din oficiu, fără ca respectivele instituții publice să cunoască faptul că Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași nu are angajați psihologi, iar toate actele întocmite de presupușii psihologi ai acestei instituții sunt nule din oficiu, fiind în detrimentul cetățenilor implicați și producând efecte juridice fără drept.
Angajații în cauză, ai Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, din mun. Iaşi, nu sunt psihologi, nu sunt înscriși în Colegiul Psihologilor din România, nu sunt acreditați ca psihologi, nu au drept de liberă practică ca psihologi, nu au parafă de psiholog cu cod unic rup specific profesiei de psiholog, nu pot și nu au voie să exercite profesia de psiholog conform legii 213/2004, Hotărârea Guvernului 788/2005, Hotărârea nr. 1 din 10 martie 2006, a Colegiului Psihologilor din România, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 14 februarie 2007, legi care sunt încălcate de Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași.
Un exemplu este cazul numitei Andor Maria, funcționar public, angajată ca inspector în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, din mun. Iaşi, str. Vasile lupu nr. 57A, jud. Iaşi, care în timpul exercitării serviciului în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, a îndeplinit și îndeplinește acte care nu intră în atribuțiile sale, prin aceea că aceasta neavând calitatea legală de psiholog și nefiind angajată ca psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, a exercitat în trecut și exercită și în prezent, fără drept profesia de psiholog, pe care și-o atribuie ilegal, desfășoară activități de psiholog, efectuează ședințe de consiliere psihologică și întocmește roapoarte de evaluare psihologică ale minorilor în cadrul D.G.A.S.P.C. Iași, pentru care legea cere autorizare, Andor Maria nu are drept de liberă practică ca psiholog, conform legii 213/2004, Hotărârea Guvernului 788/2005, Hotărârea nr. 1 din 10 martie 2006, a Colegiului Psihologilor din România, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 14 februarie 2007, document emis doar de Colegiul Psihologilor din România, pe care Andor Maria nu îl deține, nu are drept de liberă practică ca psiholog, aceasta nu este psiholog, iar în cauză Colegiul Psihologilor din România, formulat plângere cu privire la aceste aspecte, iar în prezent în cadrul Poliției Municipiului Iași – Secția 3 Poliție Iași, se află în lucru dosarul penal nr. 12084/P/2023, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, dosar în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de EXERCITATREA FĂRĂ DREPT A UNEI PROFESII SAU ACTIVITĂȚI.
Numita Andor Maria nu este singurul angajat al Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, din mun. Iaşi, str. Vasile Lupu nr. 57A, jud. Iaşi, care desfășoară activități specifice profesiei de psiholog, fără să fie psiholog autorizat, iar instanțele de judecată, Judecătorii, Tribunale, Curți de apel, Parchete de pe lângă Judecătorii și tribunale și unități din cadrul Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Poliția Municipiului Iași și subunitățile aferente nu cunosc acest lucru.
Instituțiile publice în cauză, care lucrează în mod direct cu D.G.A.S.P.C. Iași, nu cunosc efectiv elemente legale ale documentației întocmite de psihologii autorizați și procedurile în vigoare conform legislației profesiei de psiholog, aceste instituții publice sunt induse în eroare de către Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Iași, din mun. Iaşi, prin actele pe care le întocmește ilegal.