Klaus Iohannis: „Analfabetismul funcţional se reflectă şi în înalte sfere ale politicii româneşti”

„Rata de analfabetism funcţional de 42% se reflectă foarte vizibil şi în înalte sfere ale politicii româneşti”, a declarat Klaus Iohannis, astăzi, la evenimentul de lansare World Development Report: „Learning to Realize Education’s Promise”, organizat de SNSPA şi Banca Mondială.

Preşedintele a vorbit pe marginea raportului la nivel mondial, despre care a spus că „scoate în evidenţă cauzele şi impactul deficitului de educaţie asupra societăţii”.

„Raportul menţionează o distincţie importantă, cea între şcolarizare şi învăţarea efectivă. Sistemul educaţional trebui să aibă capacitatea de a face o diferenţă reală în nivelurile de cunoaştere ale copiilor, nu doar să bifeze un număr de ani pe băncile şcolilor. E o lecţie care se aplică şi României, în condiţiile în care un studiu din 2016 ne avertizează că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcţional de 42%, care se reflectă foarte vizibil şi în cele mai înalte sfere ale politicii româneşti”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „nu e suficient să asigurăm accesul la educaţie, trebuie să garantăm accesul la o educaţie de calitate, una care chiar aduce valoare adăugată”. De asemenea, preşedintele a criticat şi proiectul Guvernului de a acorda credite pentru elevi şi studenţi.

„La nivel naţional ne confruntăm cu o criză demografică amplificată de un nivel ridicat al abandonului şcolar şi de o participare scăzută la învăţământul superior. Pe acest fond, poate nu e momentul să ne concentrăm acum atenţia asupra unor sisteme de credite pentru studiu în învăţământul superior, în timp ce neglijăm finalizarea altor proiecte deja demarate, destinate creşterii echităţii în educaţia preuniversitară”, a completat preşedintele.
„Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020, sau 20 20 cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurii a şcolii cu o cifră de 18%”, a adăugat Klaus Iohannis, referindu-se la gafa Vioricăi Dăncilă dintr-o şedinţă de Guvern.

You May Also Like

Lasă un răspuns