Moartea evitabilă în Județul Mureș: analiza cazului Călin-Dan DRĂGAN

0
30

Liber la ucis în Județul Mureș

Anterior am prezentat în paginile publicației noastre cazul unei persoane din Județul Mureș care a fost lăsată să moară de către , medicul Călin-Dan DRĂGAN, angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, care se afla în timpul și exercitarea atribuțiilor lui de serviciu și care potrivit prevederilor legale care îi erau aplicabile, avea obligația ca în exercitarea acelor atribuții să acționeze cu operativitate și competență pentru a salva viața acelei persoane.
De-a lungul timpului au fost nenumărate luări de poziție în sprijinul personalului medical care a ajuns să beneficieze de venituri și condiții medicale din ce în ce mai bune, însă în mod suspect, cazurile în care nu își îndeplinesc obligațiile legale nu beneficiază de atenția cuvenită din partea presei.
În cazul despre care facem referire nu este vorba despre faptul că din culpa medicului Călin-Dan DRĂGAN ar fi murit un om care dacă ar fi beneficiat de asistența medicală la care avea dreptul să beneficieze, iar medicul era obligat să o acorde, ar fi continuat să trăiască.
Din acest punct de vedere remarcăm că în calitate de persoană care deține o calificare de nivel superior în domeniul medical, medicul Călin-Dan DRĂGAN a avut în mod clar reprezentarea faptului că refuzând să se deplaseze pentru a acorda asistența medicală de care persoana despre a cărui situație a fost informat, avea nevoie în regim de urgență, acea persoană va deceda.
Această atitudine de a refuza să își exercite atribuțiile de serviciu de către medicul Călin-Dan DRĂGAN și care a avut ca urmare moartea celui căruia el a refuzat să îi acorde asistența medicală, având realizarea faptului că neacordarea asistenței medicale persoanei care avea urgența medicală, califică fapta lui ca infracțiune de omor.
Interesant este faptul că după producerea rezultatului tragic al morții celui căruia i-a fost refuzată acordarea asistenței medicale de care avea nevoie în regim de urgență, reacțiile din zona medicală a Județului Mureș au lipsit cu desăvârșire și singurul despre care se poate scrie că a făcut ceva în sensul dispunerii de verificări cu privire la evenimentul produs, a fost dr. Raed ARAFAT secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne.
De la Serviciul de Ambulanță Județean Mureș și de la Ministerul Sănătății nu au existat reacții cu privire la uciderea de către angajatul lor, în condițiile menționate, a persoanei căreia s-a refuzat să i se acorde asistența medicală de urgență la care avea dreptul și pe care respectivul angajat a refuzat să o acorde și în acest mod i-a provocat moartea.
Un astfel de eveniment ar fi trebuit să aibă ca urmare imediată demisia sau demiterea tuturor șefilor medicului criminal, inclusiv a ministrului sănătății deoarece în orice țară cu standarde comportamentale normale, este de la sine înțeles că în calitate de șef trebuie să suporți inclusiv consecințele faptelor negative ale celor aflați în subordinea ta profesională.
La Serviciul de Ambulanță Județean Mureș și la Ministerul Sănătății astfel de comportamente, normale în societățile civilizate, nu sunt agreate, motiv pentru care până la acest moment, la 8 zile de la uciderea unui om de către subalternul titularilor instituțiilor menționate, nu s-a auzit nici ca ministrul sănătății profesor dr. Alexandru RAFILA, nici ca dr. Maria-Mihaela ROȘCA manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș să fi fost eliberată din funcția în care a fost numită în condiții ,,cețoase” din punct de vedere al justificării respectivei decizii.
În mod firesc, având în vedere atât evenimentul care a avut ca rezultat uciderea unui om în condiții de ,,fițărie” a medicului Călin-Dan DRĂGAN, angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, cât și condițiile de haos în care funcționează structura medicală menționată, este normal să ne întrebăm care au fost temeiurile de fapt pentru care dr. Maria-Mihaela ROȘCA a fost numită și este menținută în funcția de manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș.
Mergând pe un raționament simplu, dacă ministrul Alexandru RAFILA a fost numit și este menținut în funcție datorită susținerii ce îi este asigurată de către conducerea Partidului Social Democrat, la un nivel mai mic, respectiv la cel al Județului Mureș, cine poate să fie cel/cea care îi asigură susținerea pentru numirea și menținerea în funcția de manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș a doamnei dr. Maria-Mihaela ROȘCA, care conduce structura ca pe propria moșie.
În acest sens este de interes cum anume a fost ea aleasă să fie numită în funcția de manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și ce anume a făcut diferența între ea și alți colegi medici care îndeplineau într-o măsură mai mare condițiile pentru a fi numiți în acea funcție.
Cum la Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Târgu Mureș pare că se doarme adânc și nu ar exista interes pentru a clarifica astfel de situații, rămâne doar ca presa neaservită partidelor politice, să încerce să prezinte opiniei publice posibilele motive pentru care pe funcția de manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș a fost numită în condiții discutabile sub aspectul transparenței și legalității, un manager sub a cărui coordonare profesională, un medic aflat în timpul și exercitarea atribuțiilor de serviciu, salarizat în mod corespunzător, potrivit legilor în vigoare, a ucis o persoană căreia avea obligația legală să îi acorde asistență medicală.
Tot în sensul celor menționate anterior, este interesant de stabilit, cum este justificat faptul că până la acest moment, la 8 zile de la uciderea unui om de către un medic angajat la Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, managerul general interimar al acelei structuri să fie menținut pe funcție.
Despre motivele pentru care nu au fost dispuse măsuri cu privire la aspectele menționate în prezentul articol, doamna deputat Dumitrița GLIGA președinte al Organizației Județene Mureș a Partidului Social Democrat sau tatăl acesteia, condamnatul Vasile GLIGA, perceput ca fiind conducătorul real al P.S.D. Mureș, or avea ceva de declarat?
Întrebarea nu are un caracter întâmplător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.