Mureș – un județ din România în care poți fi ucis
Unii își pot pune întrebarea de ce anume prezintă importanță pentru noi problematicile unui județ precum Mureșul, într-o perioadă în care pe agenda publică sunt numeroase scandaluri care implică politicieni de top din România și partidele din care aceștia fac parte.
De asemenea, în mod repetat, sunt prezentate cazuri de abuzuri comise de funcționari și demnitari din instituțiile statului, astfel încât s-a ajuns la o rutină a abuzurilor comise atât individual de diverși salarizați din resurse publice, cât și la nivel sistemic, autoritățile și instituțiile publice manifestând aroganță și atitudine discreționară în relațiile cu cetățenii și cu societățile private cu capital românesc.
În aceste condiții, se poate naște întrebarea de ce alocăm resurse pentru a ne focaliza asupra unui subiect județean, deși, din punct de vedere al atractivității, există teme care pot prezenta un nivel de interes mai mare decât cel al problematicii infracționale de tip mafiot dintr-un județ în care, din punct de vedere economic, nimic nu mai funcționează.

În acest context, mulți au încercat să înțeleagă cum se face că oamenii de afaceri de succes sunt, de fapt, doar politicienii, membrii lor de familie și asociații (complicii) acestora și cum se face că, în puținul timp pe care îl au la dispoziție, atunci când nu distrug România și nivelul de trai al românilor, ei au timp să mai activeze și în domeniul economic.
Din acest punct de vedere, apreciem că județul Mureș este un exemplu emblematic pentru ce se întâmplă în România din 1990 până în prezent.
În acest frumos județ, din care ne sunt livrate frecvent informații cu valoare operativă, un grup de indivizi de o valoare personală discutabilă a preluat sub control județul, cu autoritățile și instituțiile publice ale acestuia, punând în pericol grav sănătatea și viața rezidenților. Fără a excela din punct de vedere al inteligenței, al aspectului fizic sau al realizărilor personale licite, aceștia decid modul de funcționare al societății mureșene și o fac în primul rând în interesul lor propriu.
Că s-a ajuns aici este un proces de durată, care a fost posibil datorită neîndeplinirii și/sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către polițiști, procurori și judecători mureșeni, care, prin conduita lor reprobabilă, au permis dezvoltarea unei organizații criminale ai cărei membri nu sunt deranjați de către cei care au obligația legală de a aplica legea.

În acest mod, un personaj de consistența unei caricaturi a ajuns să ocupe funcția de parlamentar în Parlamentul României, apoi să își impună ginerele ca parlamentar și ulterior fiica, un argat ca subprefect, iar lista poate continua, ca și cum ar fi preluat în arendă sau, după caz, în locație de gestiune, județul Mureș, în care el decide cine să conducă instituțiile și cum să acționeze membrii personalului acestora, care sunt salarizați din fonduri publice.
Pe acest fond, în care un individ condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni asimilate celor de corupție, respectiv Vasile Ghiorghe GLIGA, fostul președinte oficial al Organizației Județene Mureș a Partidului Social Democrat și tatăl fiicei sale, deputatul Dumitrița GLIGA din Parlamentul României, și liderul „de facto” al organizației politice menționate, conduce în mod real activitatea autorităților și instituțiilor publice din județ, în acel teritoriu au avut loc evenimente de gravitate deosebită care le sunt imputabile celor menționați.
Așa cum este de notorietate, numirea în funcția de manager interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș a fost decisă în baza exercitării influenței pe filiera politică a Partidului Social Democrat la actualul ministru al sănătății, Alexandru RAFILA, al cărui tată a fost semnalat public ca fiind torționar securist.
Rezultatul acestei acțiuni nejustificate legal de numire pe bază de influență politică în funcția de manager interimar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș a doamnei dr. Maria-Mihaela ROȘCA a fost uciderea unui mureșean de către un medic din subordinea ei, care a refuzat să acorde asistență medicală de urgență respectivei persoane.
În aceste zile, la Sala de Bal a firmelor Gliga, aparținând SC GLIGA COMPANY SA, s-a produs un eveniment care a afectat aproximativ 150 de persoane, care au avut lipsa de inspirație și/sau de noroc să participe la un eveniment unde au fost servite produse ce au provocat îmbolnăvirea participanților.
În tradiția cunoscută a instituțiilor cu atribuții de control din județul Mureș, evenimentul care a afectat sănătatea și a pus în pericol viața consumatorilor prezenți în cantina controlată de condamnatul penal Vasile Ghiorghe GLIGA a fost tratat cu indiferență favorizantă de către cei care conduc instituțiile despre care am scris.
Deși au trecut mai multe zile, nu se cunoaște ca polițiștii mureșeni să fi înregistrat vreun dosar privind producerea evenimentului de la Sala de Bal a firmelor Gliga, ceea ce unii interpretează ca fiind un indiciu clar de neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către ei și de aservire a poliției mureșene intereselor politicienilor care controlează Organizația Județeană Mureș a Partidului Social Democrat și județul Mureș.
În concluzie, în județul Mureș poți fi ucis fără ca instituțiile cu atribuții de aplicare a legii să își îndeplinească atribuțiile.
Oare chestorul de poliție Constantin MIHALACHE, împuternicitul inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, o avea ceva de spus în apărarea lui, ori se păstrează să o facă în fața procurorilor, într-o calitate procesuală?
Avansarea lui la gradul profesional de chestor de poliție o constituie prețul atitudinii de favorizare a infractorilor din Partidul Social Democrat?