Mureș – județ din România în care poți fi ucis (3) Considerații despre ce va fi

0
51

Mureș – județ din România în care poți fi ucis (3)
Considerații despre ce va fi

Într-un articol anterior am scris printre altele despre complicitatea funcționarilor din autoritățile publice și instituțiile publice din Județul Mureș cu autori de încălcări grave ale dispozițiilor legale și despre protecția nelegală care le este asigurată tuturor de către funcționarii din cadrul agențiilor de aplicare a legii.
Am argumentat că atât timp cât la 08.02.2025 se produce un eveniment grav cum este cel din Municipiul Reghin unde la unitatea de alimentație publică „Sala de Bal a firmelor Gliga” aparținând Societății GLIGA COMPANY SA REGHIN unde actionar majoritar este deputata si presedinta PSD Mures Dumitrița Gliga, fata condamnatului penal Vasile Ghiorghe Gliga au fost intoxicate aproximativ 150 de persoane cu ocazia participării la o petrecere organizată de politicieni din Partidul Social Democrat, iar după 11 zile de la acest moment, nu au fost luate măsuri de cercetare pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate, înseamnă că funcționarii la care am făcut referire în aliniatul precedent, nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu.
După cum este cunoscut, la 08.02.2025 la Cantina „Sali de Bal a firmelor Gliga” din Municipiul Reghin al Societății GLIGA COMPANY SA REGHIN a avut loc Ediția a XVI-a a evenimentului intitulat „Balul Însuraților”, la care participau, conform informațiilor vehiculate în spațiul public, aproximativ 350 de persoane care, așa cum s-a constatat ulterior, s-au calificat în calitate de candidați la concursul pentru calitatea de victimă a unei intoxicații alimentare.
Dintre cei prezenți, aproximativ 150 au dobândit calitatea de victimă, 29 dintre ele obținând mențiuni speciale și fiind spitalizate, toate prezentând simptome specifice intoxicației alimentare, respectiv stare de greață și vărsături.
În presă sunt indicați ca organizatori ai evenimentului ,,Familia Gliga” iar acesta este descris ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale din zonă, care atrage participanți entuziaști, un punct de întâlnire anual pentru cei pasionați de tradițiile autentice și pentru cei care doresc să se conecteze cu rădăcinile culturale ale regiunii.
Deși Județul Mureș nu este foarte apropiat geografic de București, prin posibilitățile specifice de informare și verificare pe care le deținem, putem să infirmăm faptul că tradițiile autentice mureșene în general, inclusiv cele din zona Municipiului Reghin, precum și rădăcinile lor culturale, ar avea cea mai firavă legătură cu servirea oaspeților cu produse care datorită expirării duratei valabilității, le pun acestora în pericol sănătatea și viața.
În general, mureșenii sunt persoane de treabă, ospitalieri, educați, gospodari, pricepuți, respectuoși, curați, cu o mare doză de bun simț, cu un nivel ridicat de conformare dispozițiilor legale, inclusiv în domeniul alimentației publice.
Ce s-a întâmplat la evenimentul prezentat în presă că a fost organizat de ,,Famiglia Gliga”, la unitatea de alimentație publică ce aparține aceleiași ,,famiglii”, nu este specific nici măcar zonei Municipiului Reghin din Județul Mureș, loc unde mai există câteva unități de alimentație publică unde poți servi masa fără să riști să devii pasager plimbat în regim de urgență cu autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, pe motiv de intoxicație alimentară.
Pur și simplu, am constatat prin deplasare la fața locului unde s-a produs evenimentul că, în Municipiul Reghin există și restaurante unde poți servi masa fără să îți fie puse în pericol viața și sănătatea, iar ce s-a întâmplat la Cantina „Săli de Bal a firmelor Gliga ” nu are legătură cu tradițiile autentice mureșene și rădăcinile lor culturale ci eventual cu tradițiile unității unde s-a produs evenimentul.
În susținerea acestei afirmații precizăm că ,,la unitatea de alimentaţie GLIGA COMPANY SA REGHIN au fost descoperite: 45,75 kg de preparate retrase şi sigilate, depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice, lipsa unui cântar verificat şi omologat, produse expirate încă din 2022, pastile dezinfectante expirate din 2018, mobilier nespecific şi deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină”.
Conform afirmațiilor domnului Cristian Victor POPESCU PIEDONE, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,
„Aceste descoperiri evidenţiază lipsa totală a măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară, ceea ce a dus la declanşarea acestui incident major de sănătate publică. Nu vom permite ca asemenea practici să continue!”
În una dintre declarațiile făcute de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor este menționat:
„Este clar că afacerile acestor antreprenori lasă de dorit. Interesul lor este doar câştigul, pereclitând de fiecare dată siguranţa şi sănătatea cetăţeanului. Comisarii ANPC au prelevat probe din mâncăruri, au sigilat bucătăria, au evacuat personalul care lucra în bucătărie. S-au depistat doar în timpul controlului peste 50 de kg de preparate, care au fost sigilate, produse cu termenul depăşit din 2022, mă refer la sosuri de ciocolată şi alte produse, (…) mobilier nespecific în bucătărie, o bucătărie ruginită, produse neservite care urmau să fie servite.(…) Autoritatea Naţională pentru Protecţia a Consumatorului doar aseară a aplicat amenzi de 25.000 lei şi a dispus oprirea temporară de prestări servicii până la remedierea acestora, în prima fază”
Constatarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor confirmă în afara oricărui dubiu că la Cantina „Sali de Bal a firmelor Gliga”, respectarea legii și grija pentru sănătatea și viața clienților lor, a lipsit în totalitate.
În condițiile în care în incinta restaurantului au fost găsite alimente expirate de trei ani, fiecare poate să își tragă propriile concluzii despre nivelul înalt de ticăloșie al celor care prin conduita lor ilicită, au pus în pericol grav, cu caracter de continuitate, sănătatea și viața clienților care au consumat alimente preparate în acea locație.
O altă precizare privește împrejurarea că în perioada 2022-2025, produsele cu termen de valabilitate expirat, nu au fost ținute în scop decorativ în incinta restaurantului și este de presupus că o parte din ele au fost folosite în procesul de preparare al mâncării servite clienților acestuia, în acest fel fiind pusă în pericol starea de sănătate a consumatorilor.
Indiferent dacă respectivii consumatori au avut un organism rezistent ori dacă nu au reclamat eventualele îmbolnăviri sau acestea nu au fost înregistrate, este cert că ei au fost expuși unei stări de pericol, nu doar datorită produselor cu durata de valabilitate expirată ci și datorită preparării mâncărurilor în condiții necorespunzătoare, prin folosirea de echipamente cu rugină.
Despre echipamentele cu rugină, este logic că acestea nu au ruginit de pe o zi pe alta iar cei care au ,,beneficiat” în mâncarea care le-a fost servită, de un adaos de rugină rezultată din oxidarea părților metalice ale echipamentelor utilizate în procesul de producere a mâncării, au rămas și ei cu ce au înghițit în condițiile descrise.
Curat murdar, cum a scris unul dintre clasicii literaturii române și despre care este posibil ca organizatorii evenimentului de intoxicare a celor 150 de persoane ce au participat la așazisul eveniment cultural intitulat „Balul Însuraților”, punct de întâlnire anual pentru cei pasionați de tradițiile autentice și pentru cei care doresc să se conecteze cu rădăcinile culturale ale regiunii, care atrage participanți entuziaști, să nu prea fi auzit.
Prin urmare, în cazul unora dintre participanți, care sunt însurați și cărora în mod declarativ le era dedicat evenimentul de expunere a lor la acțiunea produselor expirate și a oxidului de fier de la echipamentele utilizate în Cantina „Sali de Bal a firmelor Gliga”, se poate scrie că aceștia au rămas însurați, intoxicați și cu banii luați deoarece nu am auzit ca sumele de bani achitate pentru participarea la evenimentul ,,cultural” de intoxicare alimentară colectivă, să fi fost restituite victimelor.
Referitor la victimile acțiunii infracționale de intoxicare alimentară a participanților la evenimentul ,,cultural” de intoxicare alimentară colectivă intitulat de către autorii organizatori „Balul Însuraților”, numărul lor nu este doar de 150 ci el este egal cu numărul total al participanților la eveniment deoarece cu toții au fost expuși riscului de a fi intoxicați de ,,bunătățile” care le-au fost servite de către organizatorii făptuitori, fiind o simplă problemă de noroc că mâncarea alterată nu a ajuns și în farfuriile lor sau că organismul lor a fost mai rezistent la ce li s-a oferit de către prezentatorii așaziselor tradiții autentice și conectori cu rădăcinile culturale ale regiunii.
În referire strict la reacția autorităților publice și instituțiilor publice la acest eveniment negativ, doar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și din cadrul ei doar președintele Cristian Victor POPESCU PIEDONE a reacționat în mod corect și necriticabil.
Despre ceilalți funcționari se pot scrie multe, dar până data viitoare încă nu ne referim de modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.
Încheiem prin a ne exprima opinia critică pentru lipsa de reacție a polițiștilor din Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, încă condus de către chestorul de poliție Constantin MIHALACHE, în cazul evenimentului ,,cultural” de intoxicare alimentară colectivă intitulat de către autorii organizatori „Balul Însuraților”.
Din câte cunoaștem, art. 358 din Codul penal este în vigoare, dar acest fapt nu pare să constituie motiv de preocupare pentru polițiștii mureșeni.
Probabil că, dacă în loc de GLIGA era GEORGESCU, cei cu statut special s-ar fi mișcat mai cu talent și viteză.
Având în vedere că deși cele două nume încep cu aceeași literă, restul se scrie în mod diferit, se comentează în spațiul public că până se va schimba puterea politică, încă mai sunt unii protejați.
Un lucru este util de ținut minte:
Și art. 297 este în vigoare. Și chiar mai rău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.